Γυναίκα 30 ετών προσήλθε στο ιατρείο μας με έντονο πόνο, μούδιασμα και οίδημα στο δεξιό ημιμόριο της άνω γνάθου. Η ασθενής ανέφερε χτύπημα στην περιοχή κάτωθεν του δεξιού οφθαλμού κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας.
Πραγματοποιήθηκε πανοραμική, όπου δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτα απεικονιστικά ευρήματα.
Μετά το πέρας 1 εβδομάδας η ασθενής συνέχιζε να αναφέρει έντονο πόνο και μούδιασμα στην περιοχή ενώ το οίδημα δεν υποχωρούσε. Καθώς τα συμπτώματα εμμέναν, κρίθηκε απαραίτητη η λήψη CBCT για τη λεπτομερέστερη μελέτη των οστικών δομών της περιοχής.
Tο CBCT αποκάλυψε αποσπαστικό κάταγμα του έξω τοιχώματος του δεξιού ιγμορείου άντρου προσθίως του ζυγωματικού τόξου, εύρημα το οποίο ήταν αδύνατο να αναδειχθεί με την πανοραμική ακτινογραφία λόγω της αλληλοεπικάλυψης των ανατομικών δομών στην περιοχή.
Στις εγκάρσιες τομές διακρίνουμε τμήμα του οστικού τοιχώματος του ιγμορείου να έχει παρεκτοπιστεί προς τα έσω εντός αυτού.
Τα κατάγματα στην γναθοπροσωπική χώρα δεν είναι ασυνήθη μετά από τραυματισμό καθώς η περιοχή αυτή αποτελείται από πληθώρα λεπτών οστικών δομών.
Εκτός από τα οστά της γνάθου, τα κατάγματα της γναθοπροσωπικής χώρας συχνά εμπλέκουν και άλλα οστά όπως το ζυγωματικό οστό, τα ρινικά οστά καθώς και οστά του οφθαλμικού κόγχου (blowout κατάγματα).
Σε ασθενείς με κατάγματα της γναθοπροσωπικής χώρας η θεραπευτική αντιμετώπιση ποικίλει καθώς εξαρτάται από τη θέση και την έκταση του κατάγματος.
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική όπως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν παρεκτοπισμένα οστικά τμήματα, έως και χειρουργική σε πιο περίπλοκα περιστατικά.
Σε κάθε περίπτωση τραυματισμού στην περιοχή του προσώπου με υποψία κατάγματος, και όταν οι συμβατικές απεικονιστικές τεχνικές αδυνατούν να απαντήσουν στους διαγνωστικούς μας προβληματισμούς, η διενέργεια CBCT κρίνεται απαραίτητη.